Toch niet nóg meer regels?

posted in: Uncategorized | 0
Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Toch niet nóg meer regels?

 

Een paar weken geleden schreef ik over ‘de Drie Wetten’:

Wet 1: Veiligheid, je zorgt dat je kind veilig is

Wet 2: Scholing, je zorgt dat je kind goede educatie krijgt

Wet 3: Gezondheid, je zorgt dat je kind gezondheid blijft of geholpen wordt als dit in het geding is.

Het zijn eigenlijk de Wetten waar we ons als ouders aan zouden moeten confirmeren als ons kind geboren wordt; een soort belofte bij de geboorte van onze kinderen.

 

Uit enkele reacties begreep ik dat er nog wat onduidelijkheid bestaat over waarom deze wetten er zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

De Drie Wetten zijn geen letterlijke wetten die je je kind moet opleggen maar ze zijn bedoeld om te gebruiken als je aan je kind wilt uitleggen waarom een bepaalde regel geldt. Als een kind snapt waarom die regel geldt zal hij/zij ook sneller geneigd zijn zich eraan te houden. Door deze wetten als richtlijn te gebruiken houd je het overzichtelijk en duidelijk voor jezelf maar ook voor je kind.

 

Ik geef twee voorbeelden:

Voorbeeld 1:

Je dochter van 5 is binnen aan het touwtjespringen. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Binnen mag je niet touwtjespringen, want dat is niet veilig. Er kunnen dingen kapot geslagen worden, of je slaat met je touw tegen andere mensen aan. Buiten mag je wel touwtjespringen.’

Wanneer het in de toekomst weer een keer gebeurt, kun je terug komen op de reden dat dit niet mag in plaats van enkel noemen dát het niet mag.

 

Voorbeeld 2:

Je zoon van 12 is niet bij de Xbox weg te slaan, dit levert onderling een grote strijd op. Ook ’s avonds zit hij er tot laat achter. Vervolgens is hij erg moe en kan zich op school niet goed concentreren, waardoor zijn schoolwerk hieronder lijdt.

In verband met de (wet van) gezondheid, kan je een van de volgende regels invoeren: maximaal een uur per dag voor de Xbox. Of: na 19.30 uur niet meer voor de Xbox. Of: eerst je huiswerk af (scholing), daarna (een bepaalde tijd) voor de Xbox.

Dit zijn enkele voorbeelden van regels die je in dit kader kan toepassen. Uiteraard kan het moe-zijn en niet goed kunnen concentreren ook andere oorzaken hebben, die onderzocht dienen te worden. Het is maar net in welke situatie het is, maar altijd aangepast aan je kind.

 

Ik hoop nu meer duidelijkheid te hebben gegeven over het toepassen van de Drie Wetten, waar je de meeste opvoeddoelen aan kan koppelen. Voor kinderen worden de huisregels dan vanzelf begrijpelijker. Het is belangrijk dat je met je kind bespreekt wat je bezighoudt en waarom je iets doet. Hiermee win je ook het vertrouwen van je kind(*).

 

Wat denk je hiervan….scheppen deze wetten wat duidelijkheid? Laat het me weten

*Visch, C. (2013) De sleutel tot je kind (2e druk). Steenwijk: 248media uitgeverij

Geïnspireerd door Gerbrig Yntema

 

Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *