Slowmotionfilm
Hebben jouw kinderen vaak ruzie met elkaar? Zit je vaak met je handen in het haar en geven ze elkaar de schuld? Weet je nooit wat er precies is gebeurd en is het vaak maar gissen en snel moeten bedenken wat je ermee gaat doen?
Vanuit de integratieve werkwijze is er een oplossing: de slowmotionfilm!(*)
De slowmotionfilmmethode bestaat uit vijf stappen. Het doel hierbij is beide ruziemakers terug in de tijd plaatsen van vlak vóór de ruzie, zodat ze meer inzicht krijgen in het totale proces en in hun eigen aandeel daarin. Elk kind kan daardoor uit de machteloze positie komen, van: ‘Mij overkomt dit altijd’ naar: ‘Ik kan invloed uitoefenen’.
Doelen bij ‘De film terugdraaien en opnieuw opnemen’
- Fout gedrag naar elkaar erkennen en schuld inlossen
- Relatie herstellen tussen twee mensen
- Op een vrolijke manier achter de waarheid komen
Stappenplan De film terugdraaien en opnieuw opnemen
- Plaats bepalen: terug naar de plaats vóór de ruzie
- Slowmotionfilm: met langzame bewegingen voordoen wat je deed. Af en toe de film stilzetten en bespreken wat er gebeurt
- Viervrageninterview:
- Wat zie/hoor je precies?
- Wat denk je precies over hem/haar/de situatie?
- Is je conclusie absoluut waar?
- Vraag informatie aan hem/haar: klopt het wat ik dacht?
Speel het volgende stukje af. Neem de eerste keer ruim de tijd. Laat je niet opjagen door de kinderen.
- Toekomstwens: dit is mijn fijnste film en wat is de jouwe?
Nadat de hele film van de echte gebeurtenis is onderzocht, besproken en begrepen, mag een van de kinderen vertellen hoe hij had gewild dat het was gegaan. Nu is dit kind dus de regisseur. Zorg ervoor dat jullie plezier en lol hebben met deze ‘wensenfilm’. Juist deze wensenfilm kan de kinderen weer bij elkaar brengen. En natuurlijk mag vervolgens het andere kind zijn wensenfilm maken.
- Respectvolle film: zo is de film voor iedereen goed
Als laatste help je als ouder om de meest respectvolle film te maken, waarin niet alleen de oplossing van het conflict duidelijk moet worden, maar ook de opvang van de verliezer een belangrijke plaats moet krijgen. Heel vaak zul je bemerken (en de kinderen ook) dat onduidelijke, haastig opgestelde opvoedregels aanleiding zijn tot ruzie tussen kinderen. Hoe meer we ons bemoeien met kinderzaken die ons niet aangaan, hoe meer moeilijkheden en ruzies er ontstaan. Het doel van de slowmotionfilm is om conflicten helder te krijgen en meer mogelijkheden te ontwikkelen voor oplossingen en opvang van teleurstelling.
De eerste keer dat je deze methode toepast, kan het aanvoelen alsof het lang duurt. Toch wil ik je aanraden vol te houden en zoals eerder gezegd: laat je niet opjagen door de kinderen.
Een volgende keer dat het misgaat, kan je ervoor kiezen om alle stappen bij langs te gaan, of in overleg met de kinderen meteen een ‘film’ maken die voor iedereen goed is. Kunnen ze weer lekker verder gaan met spelen!
En… heb je deze methode toegepast? En hoe ging het?
Geen nood, bij aanhoudende ruzies….je kunt altijd bellen, naar Het Kinderhart!
(*)*Visch, C. (2013) De sleutel tot je kind (2e druk). Steenwijk: 248media uitgeverij
Leave a Reply