Ouders kunnen scheiden, Kinderen NIET !

posted in: Uncategorized | 0
Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Echtscheiding is een vreselijk en zwaar proces. Een proces tussen twee volwassenen. Kinderen zijn, of ze het willen of niet, deel van dit proces. Er bestaan vrijwel geen pijnloze scheidingen zonder verdriet, boosheid en angsten. Als ouders bent u met alle liefde en oprechtheid begonnen aan kinderen. Natuurlijk wilt u beiden binnen de scheiding het beste voor uw kind en het kind zoveel mogelijk buiten schot houden. Kinderen blijven altijd van hun ouders houden, ook al zijn die uit elkaar. Een scheidingsproces is voor een kind een dramatische wending in de levensverwachting (ten aanzien van het ideale beeld) en ontwikkeling.

Wat kan coaching betekenen in deze situatie voor uw kind, maar ook voor u?

Bovenal krijgt het kind een vrije en neutrale omgeving waar het gevoelens en gedachten kan uiten. Hoe gek het ook mag klinken, het kind komt in een situatie waarin het onzeker wordt in vertrouwen, verdriet, angst, en/of boosheid. Wellicht gunt het kind zichzelf niet de ruimte, of heeft het de ruimte niet, om gevoelens en gedachten te uiten. Durft het niet alles te uiten in de angst zo partij te kiezen. Bezorgdheid, angst om tot overlast te zijn, angst voor meer conflict, schuldgevoel etc. kunnen allemaal drijfveren zijn.

A sad young boy with his parents fighting in the background

 

Een veilige en begripsvolle plek waar het kind zich kan uiten is een uitkomst. Alles kan dan binnen de situatie in zo veel mogelijk perspectief en balans gebracht worden zodat het kind op eigen kracht leert omgaan met het proces en de situatie.
Tijdens dit coachingstraject zijn er ook oudergesprekken. U krijgt dan terugkoppeling over welk proces het kind doormaakt en welke handvatten u kunt gebruiken om dit proces voor uw kind zo goed mogelijk te laten lopen. Uw kind en uzelf zullen daar baat bij hebben.

Vragen, of wilt u meer weten: Neem gerust contact met mij op! Een eerste intake gesprek is kosteloos.

Een paar zaken nog kort uitgelicht:

 • Een kind kiest niet! Een kind wíl en kán niet kiezen tussen ouders. Een kind zou niet hoeven te kiezen. Besef dat kinderen tot het uiterste gaan om hun ouders gelukkig te maken. Dat kan ook zijn dat een kind zich volledig in zijn schulp terugtrekt of juist de ouders gaat ‘pleasen’.
 • Ouderlijke conflicten hebben invloed op de hechting. Problemen die kunnen ontstaan bij uw kind:
  – laag zelfbeeld
  – angst en depressie
  – schoolproblemen
  – boosheid, woede, onhandelbaarheid
  – slaapproblemen
 • Herenigingswens. Elk mens is verbonden door twee ouders. De wens dat gescheiden ouders weer bij elkaar komen is vele malen sterker dan men denkt! Jaren na een scheiding leeft stilletjes die wens nog. Het is belangrijk dat een kind altijd kan blijven vertrouwen op de liefde en respect van beide ouders. Ook in de eerlijkheid en duidelijkheid dat er een breuk is.

Waar kan ik u en uw kind hierbij ondersteunen? Neem kosteloos contact op met me!

Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *